Agriculture - on - Tap

Anregende Vorträge und lebhafte Diskussionen in entspannter Atmosphäre: Das ist AgScience on Tap. In der Veranstaltungsreihe treffen wir Referenten aus verschiedenen Bereichen der Agrar- und Umweltwissenschaften. Treffpunkt ist das Jagdzimmer im Furtnerbräu in Freising zu spannenden Vorträgen, Diskussionsrunden und Bier. Wer nicht persönlich teilnehmen kann, kann den Stream auf Youtube mitverfolgen.

Um diesen Inhalt (Quelle: domain.net) anzuzeigen, klicken Sie bitte auf Akzeptieren. Wir möchten Sie darauf hinweisen, dass durch das Akzeptieren dieses Iframes Daten an Dritte übermittelt oder Cookies gespeichert werden könnten. Weitere Informationen finden Sie auf unserer Datenschutzerklärung.

Lost in equations? – The power of models in agriculture

Modellierung schafft Möglichkeiten besser zu verstehen wie sich beispielsweise Klimawandel, Dürre und anderen Umweltbedingungen auf Ernten auswirken. Sie kann dazu beitragen, die Effizienz der Landwirtschaft zu verbessern, indem sie den Einsatz von Ressourcen wie Wasser, Dünger und Energie optimiert. Allerdings gibt es auch Herausforderungen bei der Modellierung in der Landwirtschaft. Modelle müssen spezifisch zugeschnitten sein, um genaue Ergebnisse zu liefern, beispielsweise individuell auf den Betrieb oder die Region. Im Wintersemester 23/24 tauchen wir bei AgScience on tap in verschiedene Aspekte des Themas ein.

18. Oktober 2023
19 Uhr

The intriguing universe of crop simulation models
Rogerio de Souza, TUM
22. November 2023
19 Uhr

Multi-scale models for mastering agriculture: from Ångström to the Anthropocene
Prof. Bernhard Schauberger, Hochschule Weihenstephan-Triesdorf (HSWT)

13. Dezember 2023
19 Uhr

Advancing modelling tools to analyse livestock systems: what are the burning questions?
Prof. Mariana Rufino, TUM

17. Januar 2023
19 Uhr

The central role of water in food security, energy production and ecosystem services
Prof. Marianela Fader, Ludwigs-Maximilians-Universität München

 


In the Summer term of 2023, soils are in the focus of our series. Join us at 7 pm in the Jagdzimmer at Furtner Bräu or on Youtube!

May 3rd: From dust to soil - what makes a funtional, stable soil and what has organic carbon to do with it, Dr. Franziska Bucka (TUM)

June 14th: From soil to root: How modifying your surroundings can ensure your life, Prof. Mohsen Zare (TUM)

June 28th: Looking into the soil - with sensors, Dr. Kurt Heil (TUM)

July 12th: Small but important: Microorganisms as driver for soil quality, Prof. Michael Schloter (TUM)

November 2nd at 7:00 p.m.: 

"Agroforestry in the spotlight of sustainability"  by Prof. Dr. Peter Annighöfer (TUM)

November 23rd at 7 p.m.:

"Agroforestry across Europe - moving from research to productive systems" by Dr. Rico Hübner (TUM)

 December 21st, 2022 at 7 p.m.:

"Potential of agroforestry in Panama" by Esther Reith (TUM)

 January 18th, 2023 at 7 p.m.:

"Orchard meadows under changing climate conditions" by Rebekka Honecker (HSWT)

(for participation via Zoom, please register at https://tinyurl.com/Ag-on-tap-Jan2023)

May 4th at 6:00 p.m.: "A glimpse into new crop monitoring toolbox: Sensing from a leaf to the planet" by Prof. Dr. Kang Yu (TUM)

June 1st at 6:00 p.m.: "Vocational Education and Training: Tradition vs. Flexibilty in the German Landscaping sector" by Cora Huhn (TUM)

July 6th at 6:30 p.m.:  "Help, my tomatoes are sick! - The search for disease resistance from natural history to genomics"  by Prof. Remco Stam (CAU Kiel)